Copy

NYHETSBREV #1 | 2024 |
Foto: mostphotos

Vi önskar er en god start på det nya året.
Mottagare: PRO föreningar, samorganisationer och distrikt 

Det är viktigt att du som får PRO informerar sprider den vidare så att alla förtroendevalda och andra berörda får del av informationen. 

🖨️ Skriv ut en utskriftvänlig PDF utan bilder av PRO informerar >

📮 Vidarebefordra PRO informerar >

🌐 Läs PRO informerar i webbläsaren >

🖊️ Redaktör: Anneli Nygårds

📷 Bilder: mostphotos, PRO, PRO Folkhögskola, PRO Mervärde & PRO Medlemsresor

📰 Nästa nummer utkommer 20 februari


Från PRO:s riksorganisations kansli

Nyheter från Medlemsservice

Information om årsaviseringen
För information om årsaviseringen hänvisar vi till mailet som skickades ut till samtliga föreningar, samorganisationer och distrikt 2023-12-22. Du hittar mailet i mappen “Årsavisering” på www.pro.se/intranatet 

Gammalt “Bli medlem-formulär” på hemsidan 
Vi har dessvärre behövt aktivera det gamla “bli medlem-formuläret” på hemsidan eftersom det nya formuläret hade en del allvarliga buggar. Vi kommer att aktivera det nya formuläret så fort det är löst. 


Förändringar PRO kansli
PRO:s förbundssekreterare Johanna Hållén har efter 12 år på PRO valt att gå vidare till en roll som generalsekreterare för Sveriges konsumenter. PRO har nu inlett en process för att rekrytera en ny förbundssekreterare. Så snart annonsen för tjänsten är klar kommer den att publiceras på PRO:s hemsida. I fredags fattade PRO:s styrelse beslut om att utse nuvarande kanslichef Anna Löfdahl till tfförbundssekreterare under perioden då organisationen rekryterar en ny ordinarie. Johanna Hållén avslutar sitt uppdrag hos PRO den 23 februari och Anna Löfdahl tillträder den 26 februari.   

Utökade telefontider för konsumentvägledningen
Projektet Konsumenträtt för alla har sett en ökad tillströmning av ärenden till konsumentrådgivningen från PRO:s medlemmar. Därför kommer öppettiderna utökas med en halvdag. Från den 1 februari kan alla PRO-medlemmar få konsumentvägledning även på onsdagseftermiddagar klockan 13–15. 

Läs mer om konsumentrådgivningen och se aktuella öppettider på Konsumentrådgivning - PRO


PRO lämnar remissvar om kompensationen till 1957:orna
I augusti kom beskedet att regeringen kommer att kompensera 1957:orna för den skatteorättvisa som årskullen utsatts för under 2023. Regeringen har satt av 3,2 miljarder för att kompensera omkring 110 000 personer födda 1957. Det innebär i snitt knappt 30 000 kronor per person. Regeringen lovade också att se till att samma problem inte uppstår för årskullen 1959. 

Regeringens konkreta förslag till hur kompensationen ska utformas har skickats ut på remiss. PRO har skrivit ett gemensamt remissvar med Riksförbundet PensionärsGemenskap, RPG. Vi är förstås glada att regeringen backar från sin tidigare linje, precis som PRO och många andra krävt. Det är inte bra att den här situationen uppstod men att regeringen backar efter omfattande kritik är ett styrkebesked för demokratin. Men PRO och RPG har vissa förbehåll. Att arbetsgivare betalat in högre arbetsgivaravgift för 1957:or under 2023 är principiellt fel av samma skäl som att årskullen betalat in högre inkomstskatt. Men något förslag om kompensation för detta föreslår inte regeringen. 

I remissvaret framför PRO och RPG att en bakomliggande orsak till att årskullen 1957 hamnat i kläm är att staten frångått principen om lika skatt vid lika inkomst. Konstruktionen med ett ordinarie jobbskatteavdrag kompletterat med åldersbundna jobbskatte- och grundavdrag har skapat ett oöverskådligt och för många orättvist skattesystem. Det är därför angeläget att återgå till en ordning där inkomst som huvudregel beskattas lika, oavsett inkomstslag och den skattskyldiges ålder.

Läs hela PRO:s och RPG:s remissvar på regeringens hemsida här.

Ny Folksambroschyr i butiken
Nu finns en ny Folksambroschyr för 2024 tillgänglig i butiken och på intranätet. På intranätet, pro.se/intranatet finns även information om PRO:s organisationsförsäkring, deltagarolycksfallsförsäkringen och Familjens jurist. Välj Ditt uppdrag och därefter Försäkringar.
Länk till butikens startsida

Information om Fortnox
På PRO:s intranät finns information om bokföringsprogrammet Fortnox, inspelade informationsmöten, Frågor & svar och PROBAS-kontoplanen. Länk till intranätet: www.pro.se/intranatet

 
Möteslänkar och annan information finns i Informationsbrevet.

Möteslänkar och annan information

Tryggare ekonomi-kurser i vår
Tillsammans med andra pensionärsorganisationer har PRO sedan 2013 utbildat ett stort antal certifierade vidareinformatörer i utbildningen Tryggare ekonomi på äldre dar. Nu är det dags att hitta nya vidareinformatörer till grundkursen som genomförs digitalt under två förmiddagar, 5-6 mars och Fortsättningskursen 16-17 april.


Kursen genomförs i samarbete med Finansinspektionen. Du som redan har gått utbildningen kan anmäla dig och vara med och lyssna. Som vidareinformatör förväntas du sprida informationen vidare genom informationsträffar eller studiecirklar, med stöd och hjälp av material från kursen.

Inbjudan till grundkursen (5-6 mars) – anmäl dig här
Inbjudan till fortsättningskursen (16-17 april) – anmäl dig här

PROpensionären

Årets första nummer av PROpensionären ute snart

I PROpensionären nr 1/24, som kommer ut den 2 februari, kan du läsa om PRO:are i Örebro som hjälper till i skolan som volontärer. 
Dessutom: Så skriver du en framtidsfullmakt, Alla förmåner för dig som är medlem i PRO, Gamla klockor med högt värde, Hemavan – Sveriges vackraste längdskidåkning, Dags att ta TBE-vaccin inför fästingsäsongen, Tips om filmer, tv, böcker och musik från våra experter – och mycket mer.

OBS! Med detta nummer medföljer medlemskortet för 2024.
Missa inte heller tidningens webb: propensionaren.se

Nästa nummer av PROpensionären, nr 2/2024, utkommer den 22 mars.

Ny webbreporter på PROpensionären
PROpensionären har anställt en webbreporter som ska skriva artiklar till tidningens hemsida, propensionaren.se. Hon heter Ebba Blume och kommer att jobba halvtid.

Ebba har tidigare arbetat på tidningar som Fokus, Vårdfokus och Sjukhusläkaren samt på flera lokaltidningar i landet. Senast har hon jobbat för nyhetsbyrån TT. Med andra ord en perfekt bakgrund för tjänsten, som går ut på att producera ännu mer unikt material till propensionaren.se och därmed öka PRO:s och tidningens digitala närvaro - som ett led i strävan att behålla och rekrytera medlemmar, men även för att öka de digitala annonsintäkterna. Välkommen Ebba!


PRO Folkhögskola

Aktuellt från PRO Folkhögskola
PRO folkhögskola erbjuder PRO distrikten kurser i föreningsutveckling och ledarskap. Kurserna utformas i dialog med distrikten för att fånga behov av utveckling.

Behöver ert distrikt stöd i att utveckla distriktets och föreningarnas verksamhet?

Tveka inte att kontakta PRO Folkhögskola om ni intresserade att ta del av kurser om föreningsutveckling och ledarskap!
Kurser om föreningsutveckling och ledarskap!
profolkhogskola.se

Trippelskrapet

Visa upp och skylta med affischer att ni säljer Trippelskrapet.
Visa upp och skylta med affischer att ni säljer Trippelskrapet. Varje lott ni säljer ger pengar till er egen förening/distrikt. Trippelskrapet passar att sälja vid alla tillfällen! 
Länk till affisch som ni kan skriva ut

PRO Medlemsresor

Mat och vin i Kroatien
Kultur, natur & gastronomi 
Om du är intresserad av det goda Medelhavsköket, så kan detta vara resan för dig! Vi reser till Makarska Rivieran som ligger i regionen Dalmatien. Denna del av Kroatien är känd för sin vackra kust och för sin rika matkultur, som har rötterna i de illyriska, romerska, grekiska och inte minst italienska köken. Under veckan gör vi kulturella utflykter och provar flera lokala specialiteter, smakar såväl viner som olivolja och njuter av storslagen natur vid det vackra Adriatiska havet.

17/4 • 8 dagar
Läs mer och boka din plats

PRO Mervärde

Välj solceller för en ljusare framtid
Med solceller kan du framtidssäkra ditt hem och bidra till en mer hållbar framtid. PRO:s medlemmar erbjuds minst 5 procent rabatt på Svea Solars utbud och tjänster.

Erbjudandet omfattar exempelvis köp av solpaneler inklusive installationskostnad, köp av laddbox och solcellsbatteri. Rabatten kan även kombineras med Svea Solars publika kampanjer och dras då av på summan efter den publika rabatten.*

Läs mer om erbjudandet på PROmervärde.se
*Erbjudandet gäller t. o. m. 2024-12-31. 

Möt sommaren vid Medelhavet
Nu kan drömsemestern bli lite billigare för de medlemmar som längtar till sommaren med sol och bad. Under januari erbjuder Apollo PRO:s medlemmar 500 kr rabatt per person och bokning* till några av de bästa, mysigaste och trevligaste hotellen vid Medelhavet. Om avreseperioden inte passar, finns alltid Apollos ordinarie medlemserbjudande om 350 kr rabatt per person och bokning.

Logga in på PROmervärde.se för att ta del av kampanjkoderna.

*Avreseperiod: 1/4-30/6 2024 
Bokningsperiod: 1/1-31/1 2024


Upptäck PRO Martercard – ett kort framtaget speciellt för PRO
Som medlem i PRO kan man ansöka om att komplettera sitt medlemskort med Mastercard. Det är ett betal- och kreditkort utan årsavgift med flera förmåner och möjlighet att delbetala enskilda köp.
  • Ingen årsavgift
  • Kompletterande kortförsäkringar utan självrisk
  • Upp till 55 dagars räntefri kredit
  • Du väljer själv hur du vill betala
  • Du kan delbetala enskilda köp räntefritt

Läs mer om Mastercard här och informera medlemmarna om fördelarna med PRO Mastercard.

Läs mer om PRO Mastercard här

Facebook Facebook
Website Website
Email Email
Copyright © 2024 Pensionärernas riksorganisation, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp